Het stond in de krant…

HET NIEUWSBLAD – 6 JULI 2018

Winnaar ‘Bake Off Vlaanderen’ verandert van job en start microbakkerij

 

Hans Martens houdt het voorlopig bij brood in zijn microbakkerij. “Al heb ik op televisie wel bewezen dat ik ook een taart kan bakken.”

Foto: Carlo Coppejans

 

Deelnemen aan een bakwedstrijd op televisie kan ernstige gevolgen hebben. Hans Martens (58), de man die vorig jaar Bake Off Vlaanderen won, neemt afscheid van zijn voltijdse job om meer tijd te hebben voor zijn eigen microbakkerij. Die bakkerij moet micro blijven, vindt Hans: “Ik wil niets industrieels. Ik bak gewoon thuis.”

Bescheiden programma, ­bescheiden winnaar. Jonge grootvader Hans Martens uit Eke bakte iedereen vorig jaar op een hoopje in Bake Off Vlaanderen, een wedstrijd op Vier. Hij bracht nadien een bakboek uit en zijn agenda liep vol met workshops en demonstraties. Het werd hem bijna wat te veel. “Ik had een voltijdse job, ik heb een vrouw, twee kleinkinderen en een derde op komst, ik kreeg het bijna niet meer gedaan. De sponsors van het productiehuis wilden een workshop, een vereniging vroeg ik of geen les wou geven, eind deze zomer bak ik taarten voor het wijkfeest, … Met plezier, maar dat is niet te combineren met een voltijdse job.”

Jurylid Regula Ysewijn feliciteert Hans Martens na zijn overwinning vorig jaar. Foto: Vier

 

Daarom hakte Hans de knoop door: vandaag is zijn laatste werkdag bij het Centrum voor Jeugdtoerisme. Vanaf 1 augustus gaat hij halftijds aan de slag op de sociale dienst van het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt. Die halftijdse job geeft ademruimte voor Hans’ grote passie, bakken. Hij begint een microbakkerij, al moeten we ons daar niet te veel bij voorstellen: “Ik bak gewoon thuis, ik ben goed uitgerust. Ik heb een kneder, een oven voor tien broden, een rijskast. Niks industrieels. Ik zou een grotere oven kunnen kopen, maar dan ben je al snel vijfduizend euro kwijt. Ik wil het ook niet te groot laten worden, het blijft een hobby. In het dorp stond een bakkerij met patisserie te koop. Ge moet dat overnemen, zeiden de mensen. Maar dat ga ik dus niet doen. Geld verdienen is echt niet mijn ambitie. Ik ga gewoon brood bakken op bestelling en zal al blij zijn als ik uit de kosten kom.”

Bloem van de molenaar

Brood bakken op bestelling, dat klinkt weinig bijzonder. Maar het is desembrood, benadrukt Hans: “Bij desem denken veel mensen aan zuurdesem, van dat zure brood. Maar ik wil het gewoon volledig zonder gist maken. Dan fermenteert het en wordt het compacter, voller, met een betere smaak en een unieke korst. Het is beter verteerbaar en het bewaart langer. Een product zonder veel E-nummers (zoals smaakversterkers en kleurstoffen, nvdr.). Ik ga mijn bloem halen bij een molenaar, mijn melk en mijn eieren bij de boer. Ik heb niets tegen het brood van de bakker of zelfs de supermarkt, maar ik merk wel dat er vraag naar is. Ik bak al twee keer per week brood voor de buren, vanaf half september wil ik er echt werk van maken. Desembrood moet lang rijzen, we spreken over twaalf tot vierentwintig uur.”

De winnaar van Bake Off Vlaanderen houdt het voor­lopig bij brood. “Dat is mijn specialiteit, al heb ik op televisie wel bewezen dat ik ook een taart kan bakken. (lacht) Ik sluit niet uit dat ik me op termijn iets meer met gebak ga bezighouden. Maar dan veeleer klassiekers: flan- en rijsttaarten, frangipane. Die zijn weer in. Dat heb ik gemerkt op een feestje voor vrienden vorig weekend. Ze grepen sneller naar de klassiekers dan naar de bavarois waar je drie dagen aan gewerkt hebt.” (lacht)

“Ik geniet dan vooral van de reacties. Er zijn mensen die me fier een foto van hun taart doorsturen die ze op basis van mijn boek gemaakt hebben. Daar haal ik voldoening uit.”

Door Tom De Leur